Rødbanken, 2019

Utsmykking til Rødbanken i Tromsø. Kunstverket Fra Arnestedet er 10 meter høyt x 1m x 0,8 m. Det ble montert i desember 2019.

Til vevnadens indre renning bruker jeg fiberoptiske kabler og som innslag både rustfri ståltråd, glasstaver og bjørkefinér i tynne lekter. På hver side av er det renning med plantefarget lin. Jeg har valgt planter fra folkemedisinsk tradisjon som også er brukt til å farge garn og de fleste plantene er hentet fra nærmiljøet. Kunstverkets materialer er en blanding av høy- og lavteknologi. Selve fremstillinga av kunstverket er veving på en tradisjonell vev og jeg farger og vever verket selv. Materialene er kontrastfylte med fiberoptik og lin som renninger, glass, stål og tre som innslag. Materialsammenstillinga fungerer godt både med mye og lite lys i fibrene.

Kunstverket har også i seg en kommentar på vår samtid hvor vi opplever en stor interesse for håndverk og tradisjon og samtidig har en meget avansert teknologi omkring oss i vår digitale hverdag. Fibrene lyssettes med LED lysgivere, disse avgir liten varme og er i dag den lyskilden som er i de fleste offentlige nybygg. Selve sensorteknologien kjenner vi fra dører som åpner seg automatisk eller lys som tennes når du kommer inn i rommet. Dette er bevegelsessensorer.

I tillegg er det lyssensorer som leser dagslysets styrke og reverserer lysintensiteten i forhold til dette. Det vil si når dagslyset avtar i styrke så intensiveres lyset i fibrene. Jeg har valgt å bruke Arduino som er en meget liten microkontroller. Den er lagd for kun å utføre en enkelt oppgave og i dette tilfellet kun å styre lyset. Det vil si at den ikke har andre oppgaver og har derfor en lang levetid.

Rødbanken bygges om, hva skal skje her nå?

En byggeplass over lang tid, et dramaturgisk vendepunkt for byen? En gang for lenge siden fikk jeg en bankbok med 25 kr i dåpsgave fra banken. Og så var det BANKSALEN, på besøk hos Gøril, vaktmesterens datter, på bytur og overnatting. Regnværsdagene tilbragte vi i vinduskarmen i banksalen, vi telte svarte paraplyer, røde biler og bodde i hver vår vinduskarm. Noen år seiner da jeg måtte helt til byen, som trettenåring, for å gå på realskolen, ble BIBLIOTEKET som lå i bygget mitt tilfluktsted. En varmestue med litteratur være seg fag eller fiksjon, som viktigste ingrediens. Bank og bibliotek i samme bygg, den store monumentale Rødbanken. En god løsning. Banksalen rommer alt fra klassiske konserter til Kirkens bymisjon sine store arrangement. Byens mest monumentale og sosiale bygg siden 1910. Rødbanken er snart ferdig i sin nye rolle og det sosiale aspektet er ennå sentralt. Bank på mange plan. Og BYGULVET, inngang fra fire gater til en kaffekopp, en matbit, et møtested. Scene for sang, teater og seminarer, står til disposisjon for byens befolkning, samt møterom og festlokale.
De ulike inngangene fra gatene på utsiden danner et kryss inne på BYGULVET. Her fant jeg arnestedet.

 

arnested

sted hvor arnen,

åren har sin plass,

sted hvor man

gjør opp ild,

kokested,

sted hvor noe oppstår,

utvikler seg

og brer seg