Transparent

Installasjon: “Vakre Maja, Strålende Eline, Den som Gud ga Mathias”

Utstilling: TRANSPARENT

STED: Tromsø kunstforening oktober 2002

I fotoinstallation “Vakre Maja, Strålende Eline, Den som Gud ga Mathias” i den aktuella utställningen finner vi tre porträtt monterade i en trekant. Porträtten är fotografier av konstnärinnans tonåriga barn i starka, främmandegörande färger applicerade på transparent folie. Varje porträtt är genomskinligt på så sätt att de två bakomliggande skiner igenom det som ligger främst. I starkt solljus projiceras de klara färgerna på Kunstforeningens vita väggar.

Porträtten framvisar en stillhet och en koncentration som utstrålar energi, med andra ord: en innerlighet. Men den familjära förtroligheten bryts när vi på väggen mittemot finner en annan representation av barnen: streckkoden och personnumret. Många utlänningar fasar över det nordiska systemet att hålla styr på sina medborgare. För stater med mer utvecklat dataskydd står personnumren för det ultimata panoptikon: den fullständiga transparensen mellan maktutövande och underlydande.

fra Jan von Bonsdorfs tekst